Jedno srdce, jedno telo, jeden svet

Teraz sa nevzdávaj

Poznáte ten pocit, keď siahnete po príbehu, no netušíte, čo sa v ňom skrýva? Keď prvýkrát otvoríte knihu a vaše oči začnú kĺzať po stranách tak prirodzene, ako keď sa chcete zhlboka nadýchnuť? Štýl písania Priznám sa, že netuším, ako napísať recenziu na túto knihu. Neviem, ako poskladať slová do viet, ktoré by dostatočne ocenili krásu a myšlienku príbehu. Autorka píše surovo krásne, ak niečo také vôbec existuje. Pri čítaní niektorých riadkov som mala slzy na krajíčku, no neraz mi aj kvapli na papier (ešteže tie strany nie sú tenučké a pekne to zaschlo). Toľké emócie, koľké sa vo mne počas čítania vystriedali... WAU. Skladám pred autorkou klobúk, pretože vytvorila dielo podobne silné a večné ako moja srdcovka Charlieho malé tajomstvá. Dielo je vyrozprávané v tretej osobe, no aj tak sme vo väčšine v Anabellinej hlave plnej myšlienok a spomienok. Čitateľ cíti rovnaké zúfalstvo a smútok, akým si prechádza ona. Sleduje ju na ceste k prijatiu a je s ňou počas vzostupov a pádov. Na 320 stranách som cítila všetko, čo možno cítiť, niekedy aj viac. Bola to zmes smútku, úzkosti, ale zároveň aj hrdosti a radosti. Zistila som, že nie je podstatné, kto je proti vám, ale kto stojí za vami. Už teraz sa neviem dočkať, kedy si od tejto autorky prečítam viac, pretože toto bola ako jazda na emočnej dráhe. Moje hodnotenie: 5/5* Dej a postavy Hlavná hrdinka diela, Anabelle, si prešla peklom, ktoré ju dohnalo k úteku. Uteká z domu, pred minulosťou, no čo je dôležitejšie, uteká pred sebou. Táto postava nie je ako každá iná. Nedokážem ju k nikomu prirovnať, pretože je každým. Každé dievča, ktoré si v živote prešlo problémom či tragédiou, sa v nej do istej miery spozná. Nemyslí si, že má nárok na šťastie. Kto by naň ale mal mať právo? Kto je dosť kompetentný na to, aby jej ho zakázal? Našťastie, na svojej ceste Amerikou nie je sama a spoločnosť (hlavne morálnu) jej robí dedo Ed. Starkého som si obľúbila, pretože to nebol žiaden zbytočne nóbl dedko, ale príjemný, vtipný, miestami preafektovaný dedušo, s ktorým by ste chceli tráviť prázdniny. Jeho talianske frázy neraz odľahčili situácie, do ktorých sa s Anabelle dostali. Autorka do príbehu zakomponovala viacero postáv, ktorých Anabellina podpora ma hriala pri srdiečku. Obzvlášť, keď vezmeme v úvahu hlavnú zápletku diela. Jej priatelia boli jej podporou kedykoľvek ich potrebovala, ba dokonca niekedy aj vtedy, keď sa na to necítila. Skvele vykreslené boli aj rodinné vzťahy, pretože na základe Anabellinho a Malcolmovho podpichovania dielo nabralo na reálnosti a dostalo ďalší rozmer. Anabellina cesta naprieč USA začína v Seatli, jej rodnom meste. Má v pláne prebehnúť celé USA, hoci nevie, čo očakáva od cieľa. Niekedy to však nie je cieľová páska, ale samotná cesta, ktorá je podstatná. Čítať tento príbeh bolo ako pohladenie pre dušu po náročnom dni. Akoby sa vám niekto snažil povedať. že všetko bude v poriadku aj napriek problémom, s ktorými sa vyrovnávate. Lebo bude. Na konci každého zlého sna predsa musí vyjsť slnko a prebudiť nás. Moje hodnotenie: 5/5*

Perlasworldofstories.blog.cz, 23.4.2020
Selah - nechcená nevesta

Young adult pre beznádejných romantikov

Selah - Nechcená nevesta je síce román zasadený do prostredia kvázi novoveku, no inak je postavený predovšetkým na romantickej línii. Spočiatku som sa trochu obával, či nepôjde podľa anotácie len o ďalšiu variáciu na Selekciu a či nebude príbeh príliš presladený. Napokon som sa ale dočkal zábavného deja s postavami, ktoré v sebe skrývajú viac, než sa na prvý pohľad zdá. Na svoje si prídu najmä tí čitatelia, ktorí uprednostňujú dynamickejšie dianie bez opisov a úvah postáv. Náročnejší z nich možno zaváhajú, ale Anna Bright si určite zaslúži šancu. Jej román je príjemným zážitkom a v záplave všemožných fantazijných bojov je vítaným osviežením. Román sa vyznačuje určitou vznešenosťou, keďže hlavné postavy sa pohybujú v najvyšších spoločenských kruhoch. Vzhľadom na cieľovú skupinu a zameranie deja nečakajte spletitú politickú situáciu či riešenie vážnych kríz, ale vzťahové peripetie mladej princeznej na ceste za hľadaním vhodného manžela. V tomto smere musím vyzdvihnúť krásnu obálku, ktorá verne reflektuje obsah a pôsobí skutočne pútavo. Hrdinka Selah je vykreslená verne a vôbec mi tu neprekážala jej počiatočná naivita. Keďže žila za múrmi paláca, o reálnom svete toho naozaj nemusela veľa vedieť. Postupne sa však, našťastie, čoraz viac dostáva do obrazu a aj jej dôverčivosť sa pomaly obrusuje. Nečudo, nápadníci sú dokonalí, príťažliví a zaujímaví a vybrať si spomedzi nich toho pravého je náročná úloha. Občas ma síce zamrzelo, že jednotlivé kráľovstvá neboli prepracovanejšie, ale nepovažujem to za nič hrozné. Anna Bright nám to vynahradila pri postavách, ktoré vám prirastú k srdcu a ich osud vám nebude ľahostajný. A to tak pri hrdinoch, ako i záporákoch. Napokon, práve darebáci väčšinou tiahnu dej a komplikujú život svojim pozitívnejším náprotivkom. Medzi nich patrí napríklad Selahina macocha, ale aj príslušníci obávanej krajiny Imperija... Čo tiež oceňujem, je rýchle čítanie, pretože text je členený na krátke kapitoly. Knihu tak odporúčam aj tým čitateľom, ktorí so žánrom iba začínajú alebo mladším ročníkom, ktoré ešte nezvládajú veľa textu naraz. Nenáročnosť evokuje aj autorkin rozprávačský štýl, vyznačujúci sa jasným vyjadrovaním bez zbytočného balastu a dlhých súvetí. Trochu ako päsť na oko však pôsobili moderné prvky v danom dejisku, ktoré nemali žiadne reálne opodstatnenie a nezapadali do celkového obrazu Selahinho sveta (napr. rádio). Možno však ide len o žmurknutie po čitateľovi, aby očakával pestrejšie motívy v pokračovaniach série. V Nechcenej neveste sa totiž pozrieme iba do dvoch ríš a Selahina misia nie je ani zďaleka na konci. Kniha ma bavila, ide o odpočinkové čítanie, ktoré vás zaujme a občas vylúdi úsmev na tvári. Nerieši žiadne mocenské boje či smrteľné nebezpečenstvá (aspoň nie primárne), vezie sa na vlne romantiky a iskrivých dialógov. Nechajte sa teda uniesť aj vy a nasadnite na palubu lode Osud spolu s hlavnou hrdinkou...

marekzakopcan.sk, 14.3.2020
Dardaria. Ako sa stať geekom a nezblázniť sa

Dardaria | Príbeh nielen pre geekov

Marián Kubicsko má na svojom konte už niekoľko kníh, napríklad knihu Veža elfov, ktorá je voľným pokračovaním Pohrobka (autorom je Štefan Konkoľ), ale aj zatiaľ dvojdielnu sériu Potvorobijci. Spomínané príbehy sú zo žánru fantasy a osobne ma Dardaria zaujala najmä témou onlinových hier. Nepovažujem sa za hráča, kedysi som hrala pár hier, teraz si s priateľom sem-tam niečo zahráme. Po bližšom náhľade na príbeh som však zistila, že hlavná postava vlastne hry vôbec nehrá. Predstavte si klasickú strednú školu, kde sú rôzne skupiny študentov najmä športovci a šprti. Ide pomerne o stereotypné rozdelenie postáv, na druhej strane čitateľ sa v deji ľahko zorientoval. Oskar je prototypov dobrého športovca, skvele hrá florbal, má frajerku a zdá sa, že je všetko dokonalé. Keď ho však vyhodia z tímu a príde o kamarátov aj priateľku, zisťuje, že k športovcom už nepatrí. Pomoci sa mu dostane od Benyho a Zuzy, dvojica „šprtov“ ho zachráni pred nakladačkou a vtedy prvýkrát začuje názov Dardaria. Dardaria je onlinová hra, v ktorej si vytvoríte postavu a plníte rozličné úlohy. Ako to už v hrách býva, získavate schopnosti, nechýba mágia, príšery a rôzne nástrahy. Keďže sa hrá online, môžete komunikovať s ďalšími hráčami a bojovať proti nimi alebo si pomáhať. Keby si Oskar prečítal predošlé tri vety jeho prvá návšteva Dardarie by určite nebola taká zmätená ako v knihe. Lenže Oskar nikdy nehral a tak sa ako úplný nováčik len ťažko dostáva do obrazu čo sa vlastne deje. Záchranou sú práve Beny a Zuza, neskôr ďlaší gameri, ktorí sú na škole. Svet Dardarie je vymyslený naozaj výborne, všetko pôsobí realistiky a veľmi ma bavilo sledovať ako sa Oskar nad všeličím čuduje a netuší čo má robiť. A toto je obrovská výhoda knihy. Nie je určená pre gamerov a hráčov, ktorí majú svoj jedinečný slovník. Niekoľko výrazov sa v knihe vyskytuje, ale vďaka Oskarovej neznalosti ich každý pochopí. Navyše na konci knihy je praktický slovníček, ak by to niekomu robilo problém. V príbehu je viacero skvelých momentov, ktoré sa mi veľmi páčili – spolupráca celého tímu vo virtuálnom svete, utužovanie priateľstva, ale aj zážitky z reálneho sveta. Dardaria ukazuje aj možné nástrahy, ktoré so sebou hry prinášajú a v konečnom dôsledku nezabudne poukázať na to, že aj náš svet je plný dobrodružstiev. Kniha sa čítala rýchlo vďaka jednoduchému jazyku a pomerne rýchlemu spádu deja. Dve dejové línie – reálna a virtuálna sa dobre prepájajú a dopĺňajú. Trochu ma mrzeli určité stereotypy v postavách, napr. šprti a gameri nemusia byť vždy zlí v športe, škaredí alebo utiahnutí. Oskar to zisťuje na vlastnej koži, takže trošku tento stereotyp vyvracia, ale skôr až po subjektívnom zážitku a ja by som rada ukázala, že aj pekné baby alebo pohybovo nadaní chalani hrajú. Taktiež spoznávanie postáv bolo pomerne povrchné, veľa sme sa o nich nedozvedeli s výnimkou Oskara, ale inak sa kniha skôr zameriava na dej ako taký. Je to trochu škoda, myslím, že príbehu by to dodalo na hĺbke a keby bol o pár strán dlhší vôbec by to neprekážalo. Ako výborný bonus ešte spomeniem ilustrácie, ktoré sú v knihe a skvele zachytávajú najmä prostredie hrania a Dardarie. Spolu s vydarenou a pútavou obálkou a celkovým grafickým prevedením k príbehu skvele pasujú. Veľká pochvala patrí umelcom Brian Terrero a Klaudia Bulantová. Dovoľte Dardarii, aby vás zobrala na dobrodružstvo naprieč dvoma realitami. Nepochybne zaujme chlapcov i dievčatá, ale trúfam si povedať, že má čo ponúknuť aj „starším“ čitateľom. Príbeh ľahko zaujme a postupne ukáže čaro i nástrahy hrania. Už dávno nie som na strednej, ale aj tak som sa rada vrátila do tohto obdobia a prostredia mládeže.

my-fantasydream.delicate-flower.com, 13.3.2020
Zväzky mágie 1: Krvavec

Krvavec - Crystal Smith

Najočakávanejšia YA fantasy kniha roka! Prvý diel trilógie Zväzky mágie. Krvavec je jednou z tých kníh, ktorá vzbudí obrovský záujem hneď po vydaní. Priznám sa, že som sa naň tešila od momentu, ako som sa dozvedela, že sa ho dočkáme v slovenskom preklade. V zahraničí žal jeden úspech za druhým a na internete som naň našla množstvo pozitívnych recenzií. Priznám sa, že len málokedy si zisťujem informácie o knihách dopredu, no pri tomto titule som urobila výnimku. Prečítala som toľko kladných hodnotení, že moje očakávania už od začiatku boli poriadne vysoké. Veľký plusový bod má u mňa kniha už len za krásnu obálku, ktorá rozhodne zaujme hneď na prvý pohľad a perfektne vystihuje dej knihy. Dej je sústredený okolo postavy Aurelie, ktorá ovláda krvavú mágiu a vidí duchov. V jej kráľovstve je mágia bez výnimky trestaná smrťou, a to aj napriek tomu, že je následníčkou trónu. Každý deň sa preto bojí, či ju Tribunál - najvyšší orgán, ktorý hľadá a trestá bosorky, neodhalí a neobesí. Po nešťastnej súhre udalostí musí utiecť a skryje sa ako slúžka v susednom kráľovstve. Nielenže sa snaží prísť na spôsob, ako zachrániť svoj život, ale zároveň myslí aj na život ľudí v jej kráľovstve, pretože im chce prinavrátiť ich slobodu. Čaká ju tak neľahká cesta, po ktorej však smerovala veľmi precízne. Ako postava mi bola mimoriadne sympatická. Oceňujem, že z nej autorka neurobila sebeckú, uplakanú chuderku, ale naopak odvážnu ženu, ktorá bojuje za to, čo chce. Aj napriek tomu, že bol príbeh práve o nej, dostali pomerne veľký priestor aj vedľajšie postavy. Mnohé z nich zasiahli do deja vo veľkej miere, no našlo sa aj pár takých, ktoré boli tak trošku nevyužité. Všetky však skvelo dotvárali atmosféru príbehu. Tak isto oceňujem svet, ktorý autorka vytvorila. Bol vcelku jednoducho rozdelený na ľudí, ktorí dokážu využívať mágiu a na tých, ktorí sú bežnými smrteľníkmi bez výnimočných schopností. Okrem toho bola samotná mágia rozdelené na rôzne druhy, pričom najväčšiu pozornosť dostala krvavá mágia, ktorú ovládala aj Aurelia. Bola poňatá skôr temnejším spôsobom, pričom nechýbalo aj pár mrazivých scén. Bol to vynikajúci nápad sa na mágiu pozrieť trošku detailnejšie, pretože v mnohých knihách sa väčšinou mágia spomenie bez toho, že by sa nejako dopodrobna riešila. Crystal mala vymyslený svoj vlastný svet s vlastnými pravidlami a nebála sa ho naplno rozviť. Tak isto musím uznať, že Crystal zvolila veľmi svižné tempo, až som mala niekedy pocit, že sa snaží veci a situácie príliš uponáhľať. Párkrát sa mi dokonca stalo, že sa naraz udialo toľko dôležitých momentov, že som si musela danú časť prečítať ešte raz alebo dvakrát, aby mi nič neušlo. Väčšinou sa pri knihách deje opačný jav, kedy dej stagnuje, no v tomto prípade by mi trošku spomalenie nevadilo. Dej sa však neskôr uberal pomerne jednoduchým smerom a aj napriek tomu, že sa mi čítal veľmi dobre, čakala som, že nám autorka aspoň niečo vsunie medzi riadky. Mala som však pocit, že niektoré informácie boli až príliš okaté a chýbala im istá tajomnosť. Čitateľ tak nemusí vôbec zapnúť mozgové závity, pretože v podstate všetko dostane rovno naservírované. Nehovorím, že je to zlé, len mi občas dobre padne, keď musím aj ja na isté detaily prísť. Záver knihy tým pádom tiež nebol až takým prekvapením, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať a v podstate sa ho dalo aj predvídať. Aj napriek tomu však musím povedať, že som si čítanie užila. Po dlhšej dobe sa mi dostal do rúk zaujímavý námet, pri ktorom autorka nechala voľne plynúť svoju fantáziu a vytvorila tak niečo nové. Téma bosoriek a mágie je pre mňa veľmi vďačná, séria Príbeh čarodejnice patrí k mojim najobľúbenejším. Páčilo sa mi, že mal dej hlavu aj pätu, isté smerovanie, ktorého sa bez väčších či menších odbočiek držal a ponechal si svoju kvalitu počas všetkých kapitol. Krvavec patrí k jednej z mála kníh, pri ktorej ma bavili aj opisy. Tým, že bol dej založený najmä na dialógoch a smeroval dynamicky dopredu, mi vynikajúcu padlo sa pri nich trošku zrelaxovať a utriediť si myšlienky z čítania. Aj napriek tomu, že obsahoval pár chybičiek krásy, ktoré som spomenula vyššie, ho hodnotím ako kvalitný začiatok novej série, ktorá ma rozhodne potenciál. Pevne verím, že ho autorka rozvinie a že ďalšie časti budú ešte lepšie. Práve pre isté nedostatky som sa rozhodla nakoniec pre štyri lajky. Plný počet si nechávam pre zvyšné diely, pri ktorých mi, pevne verím, padne sánka až po kolená. Pokiaľ máte chuť na kvalitné fantasy s prvkami mágie, určite siahnite po tomto titule.

Fans of Books, 11.3.2020
Motýliky - Lietajú v tom obaja

Motýliky 2

Ak si chcete prečítať niečo milé, čo vám vyčaruje úsmev na tvári a na chvíľku pri tom zabudnete na všetky okolité veci, tak sa určite poobzerajte po Motýlikoch. Už som vám tu nadšene rozprávala o prvej časti tohto tínedžerského grafického románu a možno si pamätáte, že už vtedy som sa nad tým rozplývala. A teraz sa mi dostalo do rúk druhé pokračovanie. Komiksovky nepatria medzi moje často čítané knihy, ale v poslednej dobe si uvedomujem, že niekedy sú tá najlepšia voľba. Po Motýlikoch som siahla, keď som bola príliš otrávená z učenia na to, aby som čítala "klasickú" knihu a dokázali ma geniálne odreagovať.?? Je to doslovne sladký príbeh, čiže asi nič pre neromantické duše. No ak vás zaujíma pribeh o objavovaní lásky dvoch chlapcov a zároveň seba samých, a nepotrebujete čítať nič prešpekulované či príliš zložité, tak by vás Motýliky mohli tiež potešiť. Ich pokračovanie je rovnako zlaté, rovnako som sa pri ňom usmievala (ako slniečko na hnoji) a na konci tejto krásne ilustrovanej oddychovky vo mne ostal veľmi príjemný pocit. ?

Čaro kníh, 5.3.2020
Pôjdem tam, kam pôjdeš ty

RECENZIA: Pôjdem tam, kam pôjdeš ty

V prvom rade musím spomenúť, že táto kniha, spolu s druhou od autorky, Všetko je tak, ako má byť, ma od prvého momentu, ako som ju zbadala, úplne dostala svojou obálkou. Fotky a tváre na obálkach nie sú nič pre mňa a fascinujú ma práve takéto kreslené... no a tieto s kontrastnými farbami a takým tým papierovým povrchom, sú za mňa dokonalé. Kniha je navyše krásne spracovaná aj vnútri, čo samozrejme nie je najdôležitejšie, ale je to super bonus ?? A som rada, že nezostalo len pri úžasnom spracovaní, ale že aj príbeh bol skvelý a jeho čítanie som si veľmi užívala. Nina LaCour má talent na verné zachytenie emócii vo svojich príbehoch a tento nebol výnimkou. Hlavná postava Caitlin sa vyrovnáva so stratou najlepšej kamarátky a tento ťažký sužujúci smútok cítiť na každej stránke. Postupne sa mi dostával pod kožu a úplne som chápala, čo cíti Caitlin. No napriek tomu, že je tento príbeh až presiaknutý bolesťou a smútkom, autorka doň vkladala krásne myšlienky a opisy, ktoré nenápadne naznačovali, že nič nie je stratené a že nádej zomiera posledná. To, že som sa dokázala do hlavnej hrdinky vcítiť bolo určite aj tým, že na mňa pôsobila veľmi sympaticky. Z jej rozprávania bolo jasné, že nebola dokonalá a že v živote porobila pár chýb, no o to autentickejšie Caitlin pôsobila. Nie vždy som súhlasila s jej názormi a činmi, ale to je, myslím, normálne. Oveľa dôležitejšie bolo, že som cez Caitlin vnímala všetko, čo chcela autorka týmto príbehom povedať a že ma to nútilo nad mnohými vecami rozmýšľať. Aj ďalšie postavy boli zaujímavo vykreslené a realistické. Veľa sme sa toho dozvedeli o Ingrid, Caitlininej najlepšej kamarátke, aj keď priamo v príbehu, samozrejme, nevystupovala. Mohli sme ju však spoznávať cez jej zápisky, ktoré zanechala Caitlin a aj cez Caitlinine spomienky. Navyše sa mi veľmi páčilo, ako bol zobrazený ich vzťah, znova veľmi realisticky. Väčšina ľudí má so svojimi kamarátmi unikátne puto, niečo iné, než je to s rodinnými príslušníkmi alebo partnermi. Často sú to pre nás tí najbližší ľudia, no na druhú stranu, ani takýto vzťah nie je vždy harmonický a nezaobíde sa bez konfliktov. Caitlin sa nesnažila z Ingrid spraviť niečo, čím nebola a chýbala jej aj so všetkými svojimi chybami. Mám pocit, že v YA knihách sa často zabúda na rodičov hlavných postáv. Niekedy sú úplne vynechávaní, no keď sa tam už objavia, často sú tam len na to, aby sa hlavná hrdinka mala s kým sem-tam pohádať a mohla tráviť čo najviac času mimo domu. To však nebol prípad tejto knihy. Caitlinini rodičia možno neboli výrazné postavy, no bolo veľmi cítiť, ako sa ich problémy ich dcéry dotýkajú. Aj do nich som sa vedela vcítiť, chápala som, ako sa o svoju dcéru boja, hoci ona nebola tá, ktorá sa rozhodla ukončiť svoj život. Navyše ma to núti premýšľať nad vzťahom medzi rodičmi a ich deťmi, ktoré od istého veku trávia veľa času mimo domu a rodičia už na nich nemajú taký dosah, ako kedysi. Musela som sa vďaka tomu zamyslieť, ako to berú rodičia a čo všetko musia zvládať. Dej nebol veľmi akčný, išlo predsa o život obyčajného dievčaťa z malého mesta, no aj tak som mala pocit, že sa tam stále niečo deje. Caitlin sa denno-denne snažila nájsť vôľu a chuť k životu, nadväzovala nové vzťahy a niektoré ukončovala, venovala sa novému netradičnému koníčku a často sa strácala v spomienkach... Stránky mi veľmi rýchlo ubiehali a ako som sa blížila ku koncu, vedela som, že toto je príbeh ku ktorému sa ešte vrátim. Ak máte chuť na knihu, ktorá vás zasiahne, donúti premýšľať nad mnohými vecami, no pri ktorej si zároveň oddýchnete a načerpáte inšpiráciu, toto je určite skvelá voľba.

strana36.blogspot.cz, 4.3.2020
Drahokamy 1: Červená ako rubín

Červená ako rubín

Drahokamy sú jedna zo sérií, po ktorých v kníhkupectve pokukujem už zopár rokov, no nikdy sa nenaskytla tá “správna príležitosť” na ich kúpu....ale keď sa @cooboo.sk rozhodlo vydať knižku v i slovenčine, neodolala som a tajomný príbeh (aj) z minulosti som si musela vypýtať a prečítať. Príbeh dvoch rodín, ktorých nositelia génu dokážu cestovať v čase, nebol ani ultra-mega-zložitý, no nebola to ani celkom oddychovka v pravom slova zmysle....a hoci celkovo by z tejto ružovej krásky bolo viac nadšené moje mladšie ja, dokázal ma dej očariť aj teraz. Jednak to bolo vďaka autorkinmu štýlu, ktorý je podľa môjho názoru plný humoru, romantiky (kto čítal, vie) a zároveň je chytľavý/svieži a takisto vďaka postavám, ktoré vyčarovala spisovateľka vtipné, zaujímavé a ľahko obľúbiteľné. Výnimkou nebola ani hlavná hrdinka Gwendolyn (ehm...ehm...Wendy) - bola totiž tak správne drsná, múdra, odvážna, sarkastická a praktická a mne sa to veľmi pozdávalo! Čo sa týka tretieho P (pre neznalých: príbeh, postavy, prostredie), tak opisy boli výstižné, aj keď boli dosť stručné, čo je v knižke, v ktorej sa hrdinovia vyskytujú v minulosti veeeľmi rozmanitého prostredia (šiat, budov, účesov...atď.) podivné, no pre mňa osobne vcelku vítané. A čo je veľké plus, knihu som čítala v rámci spoločného čítania s @knizny.zavislak a ďalšími dievčatami, čo z toho spravilo ešte väčší zážitok. Približne 300 stránok bolo teda rozložených priam bravúrne - nikdy som sa nenudila, úprimne ma zaujímalo, čo sa stane ďalej a ešte som sa popritom aj výborne bavila! Rozhodne ju preto odporúčam aj vám! ??

bookwormblood, 29.2.2020
Drahokamy 1: Červená ako rubín

Drahokamy #1: Červená ako rubín

Táto kniha nie je na knižnom trhu žiadna novinka a tak je jasné, že som ju už z počutia poznala a veľmi často ju vídala na bookstagramoch a kade-tade po internete. Vždy som bola na ňu zvedavá, a tak keď vyšla v slovenčine, už som sa jej jednoducho nemohla ďalej vyhýbať. Musela som zistiť, o čom to všetci hovoria. Pri čítaní som myslela na to, že ide o knihu pre mladšie ročníky, a tak som ju neposudzovala veľmi prísne. Dokonca ma prekvapilo, keď som sa do nej po pár stranách poriadne začítala, ako svižne sa číta a ako dej napreduje. Jediné, s čím som mala zozačiatku trochu problém, boli pomerne zložité rodinné vzťahy v rodine Gwendolyn. Nevedela som si zapamätať, kto je stará mama, prateta a stratená sesternica... no, bolo toho dosť ?? No po nejakom čase, keď sme dostali možnosť spoznať tieto postavy trochu lepšie a nahliadnuť do ich minulosti a životných príbehov, tak trochu sa to ustálilo a začala som sa v tom orientovať. Jediné, čo ma trochu mrzí je to, že som si zatiaľ nenašla žiadnu obľúbenú postavu. Nijaká mi na prvý pohľad nepadla do oka, no niektoré majú skvelý potenciál. Zaujímala ma tajomstvom opradená Gwendolynina sesternica Lucy a jej manžel Paul a aj samotná Gwendolyn bola zaujímavá. Niekedy som sa na jej výrokoch a reakciách naozaj schuti zasmiala, nerobila nič, čo by mi nejako výrazne prekážalo a dokázala som sa do nej vžiť. Páčilo sa mi aj to, že nebola hneď od začiatku adeptom na hlavnú hrdinku, ktorá má na starosti spasiť svet alebo niečo podobné. Vlastne sa do všetkého zamotala tak trochu náhodou, rozhodne nie svojou vlastnou vinou a to mi bolo sympatickejšie, ako keby sa tam nasilu dotlačila. V takýchto tínedžerských knihách s magickými prvkami samozrejme nemôže chýbať nejaká tá romantická linka ?? Tu ju máme pomerne okato naznačenú, čo nie je veľmi môj štýl, no bolo to také celkom milé a keby som mala o pár rokov menej, tak to určite žeriem ?? Vyskytlo sa tam niekoľko klišé na spôsob, že hlavná hrdinka sa potkne a dotyčný potenciálny nápadník ju zachytí a ona niečo pocíti, napriek tomu že sa od prvého momentu neznášajú... ale ako vravím, tu to bolo také milé a fungovalo to. Najzaujímavejšie na celej knihe bola rozhodne téma cestovania v čase. Ja osobne som ešte veľa kníh s týmto prvkom nečítala, no vždy keď na niečo také narazím, veľmi sa mi to páči. Keďže ide o prvý diel, veľa vecí ešte zostáva, samozrejme, trochu zahalených tajomstvom, ale také základné informácie sa nám dostali a zatiaľ to znie veľmi zaujímavo. Gwen sa vlastne dostane do akéhosi tajného spolku, ktorý sa cestovaniu v čase venuje a ktorý spĺňa tajnú misiu, siahajúcu stovky rokov do minulosti. Páčila sa mi tá tajomná atmosféra, ktorá okolo toho vládla a že Gwen nebola hneď do všetkého zasvätená a spolu s čitateľom postupne odhaľuje tajomstvá. Veľmi som si užívala aj to, keď sa ocitla v minulosti a musela "splynúť s prostredím", čiže musela nosiť rôzne šaty a kostýmy podľa vtedajšej módy. Takéto opisy mám v knihách vždy veľmi rada a tu to bolo rovnako zaujímavé. Dúfam, že v ďalších častiach bude môcť Gwen preskúmať ešte ďalšie nové miesta a doby, pretože zatiaľ toho ešte určite nemám dosť. Červená ako rubín je naozaj skvelým úvodom do série, ktorá má čo ponúknuť a ktorá sa môže vydať rôznymi neočakávanými smermi, takže som naozaj zvedavá, ako sa vyvinie. Dúfam, že sa pokračovania dočkáme čo najskôr a ak aj vy túžite po milom oddychovom čítaní s dávkou tajomna, toto je dobrá voľba!

strana36.blogspot.cz, 25.2.2020
Prvá veterná čarodejka

Prvá veterná čarodejka

Na CooBoo tour sme dostali od vydavateľstva skvelý merch, v ktorom bolo okrem iného i USB s ukážkami z nových knižiek, čo majú vyjsť tento rok. Jednou z nich bola Prvá veterná čarodejka. Pár kapitol a krásna obálka ma natoľko upútali, že som si príbeh musela prečítať. Hlavnou postavou je veterná čarodejka Vhalla, ktorá sa akosi nevie vyrovnať s tým, že jej poslaním nie je stráviť zvyšok života v knižnici. Pokladá sa za obyčajnú, uprednostňuje svoj jednoduchý život a bezpečie kníh pred výnimočnosťou. Avšak napriek tomu, že sa svojmu dedičstvu bráni, nemôže ignorovať, kým je. Nerobí to ani Veža mágov, ktorá ju chce získať k sebe za každú cenu, alebo princ Aldrik, budúci kráľ ríše a zhodou náhod aj jeden z najmocnejších mágov. Táto kniha sa čítala sama – to je prvé, čo mi napadne, keď si ju vybavím. Netuším, ako ani kedy som sa dostala na poslednú stránku. Autorka má neuveriteľne chytľavý štýl písania a ak niekto dokáže pripútať čitateľa na tak dlho ku knihe, má spolovice vyhraté. Obzvlášť zaujímavé je, že kniha nie je nijako výnimočné akčná, postavy sa nezapájajú do bojov v každej druhej kapitole, ako by to niekto očakával pri podobnej tematike. Väčšina príbehu je skôr oddychovým predstavením autorkinho sveta. Spoznávame Vhallu, Aldrika a ďalšie postavy. Zoznamujeme sa s prostredím či máme postupne naservírované informácie o fungovaní mágie. Je neuveriteľné, že počas čítania som sa ani raz nenudila. Akčnejšie to totiž začalo byť až ku koncu, no vôbec mi to neprekážalo. So svetom v knihe sme sa neoboznámili do najmenších detailov. Autorka sa sústreďovala viac na postavy a na Vhallin vnútorný boj so svojou podstatou. Páčilo sa mi to oveľa viac, než čítať o dlhočiznej histórii kontinentov. Informácie boli dávkované postupne a iba tie najpodstatnejšie a najzaujímavejšie – o minulosti mágie. O čarodejniciach som dávno nič nečítala, takže neviem povedať, nakoľko bol ten nápad ohraný, no ja som si ho obľúbila. Záleží v prvom rade na spracovaní, ktoré bolo úžasné. Hlavná hrdinka Vhalla pôsobí zo začiatku ako sivá myška. Je až príliš obyčajná. Opisuje ju tak autorka a aj sama sa tak vníma, preto bolo pre mňa náročnejšie pochopiť, že upútala u princa (princov) a kolegu taký záujem. Chápem, že je po storočí a pol prvá veterná čarodejka, čo je, samozrejme, výnimočné, ale napriek tomu som si nevedela pomôcť a občas sa samej seba pýtala: Čo na nej vidia? Dúfam, že vývoj Vhallinho charakteru sa výraznejšie prejaví v pokračovaní, lebo sa neviem rozhodnúť, ako vnímam túto hrdinku. Rozhodne sa mi neprotiví, ale zatiaľ ma ani ničím neohúrila. Je proste nemastná-neslaná. A keďže príbeh je taký super, mám vysoké očakávania. Postavu Aldrika som si veľmi obľúbila. Nejde o typického princa. Je to skôr drsný samotár, ktorému nie vždy docvakne, že aj slová môžu ubližovať a nie iba jeho mágia. Postupne sa nám však otvára, ukazuje svoju citlivejšiu stránku a z neho a Vhally sa stávajú priatelia. Magické puto, ktoré Vhalla nevedomky vytvorila pri záchrane jeho života, im nedáva veľa možností, ako pred tým druhým uniknúť a obaja chápu, že najlepšie bude, ak nájdu spoločnú reč. Ich vzťah je veľmi vratký, má iskru a nejde o žiadnu instalove, za čo autorke tlieskam. Je osviežujúce čítať knihu, v ktorej sa hlavní hrdinovia nemilujú na život a na smrť po tretej kapitole. Vedľajšie postavy mi až tak neutkveli v pamäti. Priznám sa, že Sareem a Roan (Vhallini priatelia) ma skôr rozčuľovali, a netušila som, čo si mám myslieť o princovi Baldairovi, ale verím, že aj toto neprebádané územie autorka preskúma v pokračovaniach, keďže ide o zaujímavú postavu. Knihe musím vytknúť akurát predvídateľnosť. Našlo sa pár vecí, čo som nečakala, ale to, akým smerom sa bude dej uberať v závere, som predpokladala pred polovicou. Príbeh bol jednoduchší a priamočiary, nemusela som namáhať mozgové závity uvažovaním, kam to všetko asi smeruje. Avšak nejde o nič, čo by som neprehrýzla. Veľa kníh je na tom v predvídateľnosti oveľa horšie a nemajú autorkin pútavý štýl, ktorý spôsobí, že ako čitateľ odignorujete všetky nedostatky a budete myslieť iba na pokračovanie. Zhrnutie: Túto knihu som si nesmierne užila. Čítala sa mi ľahko a rýchlo. Autorka má úžasne chytľavý štýl písania, ktorý vynahrádza nedostatky. Postavy sú sympatické, svet mágie si ma hneď získal. Knižka nie je veľmi akčná, sústreďuje sa na Vhallin vnútorný boj so svojou podstatou a na spoznávanie postáv, čo mi však absolútne neprekážalo. Je to veľmi sľubný začiatok série. Neviem sa dočkať pokračovania.

lyn-von-nightlight.blogspot.cz, 4.2.2020
Posledný Namsara - Iskari 1

Nahliadni pod povrch

Keď som sa do knihy púšťala, netušila som, čo čakať. Áno, trvalo mi dlho, kým som sa začítala, ešte dlhšie, než som si uvedomila, že hlavná postava je oveľa komplexnejšia, než sa sprvu mohlo zdať. A potom... oh boy, si ma tento magický svet získal. (v recenzii sa môžu vyskytnúť menšie spoilery) // Štýl písania Kristen Ciccarelli má zaujímavý štýl, no aj napriek tomu mi trvalo veľmi dlho, kým som sa pnorila do deja. Dielo sprevádza množstvo opisov, pričom niektoré (hlavne tie vnútorné monológy) sa niekedy opakovali. Tretia osoba dodala knihe zvláštne čaro a donútila čitatľa odosbniť sa od hlavnej hrdinky a vnímať tak dielo ako celok. Kniha mala vcelku slušný úvod, ktorý sa mohol o nejakých 100 strán skrátiť a nemala by som pocit ukrátenosti. História bola skvelá, no keď Asha asi šiesty raz spomenula jej "skazenú dušu"/ "čiernu dušu", neubránila som sa pretáčaniu očí. Moje hodnotenie: 3.5/5* // Postavy Aha je princezná, obávaná Iskari, lovkyňa drakov. Robí to, aby tak vykúpila svoju skazenú dušu a tým aj seba z dohodnutého sobáša s veliteľom kráľovskej gardy. Prvú polovicu knihy som nevedela, čo si o nej myslieť. Prístup, s ktorým sa stavala k rôznym veciam ma nútil nemať ju veľmi v láske, obzvlášť, keď sa k bratovi chovala ako k naivnému hlupákovi, pričom ona sama by tým pádom musela byť rovnaká. Tak či onak, ako sa postupne odkrývala minulosť a pravda sa dostala na povrch, uvidela som ju v inom svetle. (A odvtedy mám neskutočné nutkanie objať ju a povedať jej, že všetko bude v poriadku.) Asha je skvelou ukážkou toho, ako človeka dokáže ovplyvniť rodina. Každá sebadôvera môže byť naštrbená, o to rýchlejšie, keď slová počuť zo známych úst. Netreba ale zabúdať, že to nemusí byť vždy len blízka osoba, ktorá vás podrží, rovnako ako to nebude cudzinec, ktorý na vás zaútočí. Moje hodnotenie: 4.5/5* // Zápletka a dej Už dlho som pri čítaní fantasy kníh nenašla toľko skrytých správ či odkazov, ako tu. Pri čítaní človeku vždy napadne prvá jasná vec, a kým sa presvedčí, či je to pravda, prejde dvesto strán, na ktorých sa ukáže, ako veľmi môže byť prvý dojem mylný. Veľmi sa mi páčila komplexnosť sveta. Jednotlivé príbehy mu pridávali na vierohodnosti, postavy a ich minulosť bola už len čerešničkou na torte. Autorka si dala záležať, aby nám svoj svet priblížila ako sa to len dalo, a keď som sa po dočítaní zamýšľala nad niektorými vecami, bolo až desivé, ako dokonalo to do seba všetko zapadlo. Koniec som nečakala. Mala som svoj tip, s ktorým som sa počas čítania zmierovala a blahoželala si, ako skvelé, že som na to prišla v polke, no OMYL! Vôbec to nebolo tak, ako som si myslela a nebol to Torwin, kto bol najdôležitejší! Som zvedavá, kde sa dostaneme v druhom pokračovaní, nakoľko toto skončilo, pravdepodobne, v tom najlepšom. Taktiež musím dať autorke veľké plus za fakt, že hoci sme sa pozerali najčastejšiu na Ashu a jej útrapi, na konci sa nám dostalo viac ako dosť otázok a možných scenárov, akým smerom by sa príbeh mohol vyvíjať. Veľmi sa mi zapáčili jednotlivé časti tohto magického sveta, z ktorého, aspoň dúfam, nám autorka ešte čo to ukáže. Moje hodnotenie: 4/5*

Perlasworldofstories.blog.cz, 2.2.2020